Tot ce trebuie sa stii despre pilele de unghii

Toate ne dorim o manichiura perfecta si unghii in ton cu ultimele tendinte, atat pentru noi cat si pentru clientele noastre. Un lucru care de multe ori este trecut cu vederea, insa reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente pentru profesioniștii unghiilor, este pila de unghii. Pilele de unghii par simple instrumente si multa lume considera in mod incorect ca orice pila de unghii isi va face treaba. Dar atunci cand lucrezi cu pilele de unghii, exista anumite aspecte importante pe care trebuie sa le cunosti și pe care trebuie sa le iei in considerare, atat pentru pilirea unghiilor naturale, unghiilor tehnice, cat și despre pila in sine. In acest articol vom explica detaliile tehnice si-ti vom recomanda ce tip de pila este portivit pentru fiecare proces din timpul realizarii manichiurii.

 Vei regasi mai jos informatii extrem de utile despre:

Ce este granulatia pilelor si ce reprezinta ea

Cum alegem tipul si granulatia pilelor

Care este diferenta dintre pila si buffer

Ce semnificatie are forma pilelor

Cum se curata si igienizeaza pilele

Pilele de unghii necesita inlocuire?

Are importanta calitatea pilelor?

Ce este granulatia pilelor si ce reprezinta ea?

Cu siguranta ai observat ca pe orice pila de unghii sunt specificate anumite numere. Ce reprezinta aceste numere? Cifrele se refera la modul in care particulele abrazive sunt dispuse pe suprafata pilei, mai precis la dimensiunea particulei, deoarece numarul indica cate particule abrazive se afla intr-un cm patrat. Cu cat particulele sunt mai mici, cu atat vor incapea mai multe pe cm patrat, iar suprafata pilei va fi mai fina, in consecinta numarul specificat va fi mai mare. 

Pe orice pila de unghii sunt specificate doua numere care se refera la cele doua parti ale acesteia. Daca ambele numere sunt aceleași, atunci ambele parți ale pilei au aceeași granulație, iar daca cele doua numere sunt diferite, atunci cele doua parți ale pilei de unghii au granulații diferite. De exemplu, o pila cu specificatia 100/100 inseamna ca are ambele parti cu aceeasi granulatie. O pila cu granulația 100/180 inseamna ca are pe o parte o granulație mai fina, respectiv cea de 180, iar pe cealalta parte o granulatie mai grosiera, cea de 100. Știind acest lucru, acum putem intelege clar care pila de unghii este mai abraziva și care este mai fina: 

  • Cu cat numarul mentionat pe pila este mai mare, cu atat numarul particulelor abrazive de pe suprafata acesteia este mai mare, asadar pila este mai fina;

  • Cu cat numarul specificat pe pila de unghii este mai mic, cu atat aceasta are abrazivitate mai mare, grosiera.

Asadar duritatea pilei de unghii este data de granulatie. 

Cum alegem tipul si granulatia pilelor?

Atunci cand realizam manichiura pentru noi personal sau pentru clientele noastre vom putea alege pile cu urmatoarele abrazivitati sau granulatii:

80 Aceasta are cea mai mare granulatie/abrazivitate care o vei gasi la pilele de unghii. Este recomandat sa le folosesti numai pe unghiile false, precum constructiile cu acryl, gel UV hard și polygel. Granulația 80 fiind foarte aspra, este recomandat ca aceste pile sa le folosesti doar pentru modelarea și pilirea preliminara a unghiilor false/artificiale, precum și pentru reducerea lungimii acestora.

100  Pila cu granulatie 100 este folosita pentru a reduce lungimea și pentru a modela pereții laterali și marginea libera a unghiilor. Pila cu duritate 100 se mai poate folosi si pentru pilirea excesului de produse, gel de constructie.

150 Pila cu granulatie 150 este folosita pentru pilirea si reechilibrarea straturilor de constructie a unghiilor tehnice, precum si pentru modelarea acestora. La fel ca si pila cu granulația 100, pila de 150 poate fi utilizata si pentru a indeparta excesul de produs, daca este necesar, de pe orice unghie cu gel nou contruita.

180 Pila cu granulatie de 180 este cea mai buna pentru umplerile noi cu gel de constructie ce trebuiesc pilite pentru a li se da forma dorita. Motivul pentru care aceasta pila este cea mai potrivita in aceste etape ale manichiurii se datoreaza faptului ca unghiile cu gel nou construite sunt mai sensibile la vibrații si, prin urmare, cel mai bine este sa folosesti o pila cu o abrazivitate mai fina astfel incat sa nu rupi structura moleculei. Poti folosi pila de de 180 pentru a contura intreaga unghie, pentru a pregati unghia naturala inainte de aplicarea oricarui produs și, de asemenea, in timpul manichiurii, pentru a scurta sau modela marginea naturala libera a unghiilor.

240 Pila cu granulatie 240 este folosita pentru pregatirea unghiei naturale inainte de a aplica oja semipermanenta sau gelul de constructie deoarece are un grad de abrazivitate foarte redus, este foarte fina. De asemenea, este recomandat sa folosesti aceasta pila pentru a scurta unghia naturala și a-i da forma dorita. Cu aceasta pila de unghii fina, de granulatie 240, esti sigura ca poți pili pe marginea libera a unghiei (inainte si inapoi) fara a o deteriora. Pilirea cu o pila dura pe bordul liber al unghiei poate distruge legatura dintre celulele cheratinice și poate face unghia poroasa, astfel incat sa se separe in straturi. Cand pilim unghia naturala cu scopul de a-i inlatura luciul si a aplica oja semipermanenta, se recomanda indepartarea cu grija a stralucirii cu o pila de granulatie 240 (doar in directia cresterii unghiei)

Care este diferenta dintre pila si buffer

Pila de unghii este folosita pentru a scurta unghiile naturale si a pili produsele de constructie a unghiilor tehnice precum oja semipermanenta, gel de constructie, acryl gel sau polygel. Asa cum am vazut anterior, pilele de unghii pot avea granulatii diferite, precum si forme diverse.

In ceea ce priveste buffer-ul, acesta este folosit pentru a-ti curața unghiile, pentru a le face sa arate mai stralucitoare si pentru a le netezi suprafața. Ca si pilele, si bufferele pot avea granulatii diferite. Utilizați bufferele pentru a aduce stralucire unghiilor tehnice sau a celor naturale. Pentru a face unghiile tehnice stralucitoare, incepeti cu cel mai mic numar și cresteti progresiv. Spre exemplu incepeti cu bufferul de 100/180 pentru a indeparta zgarierturile produse in timpul pilirii si modelarii gelului. Pentru a obtine o stralucire de oglinda si aspect foarte fin puteti folosi un buffer cu granulatie de 400/3000.

Ce semnificatie are forma pilelor

Cele mai intalnite forme de pilele pentru unghii sunt:

Dreapta: Pila de unghii dreapta este recomandata pentru a indrepta marginile laterale și varful unghiei, pentru a obține o extensie a unghiei cu aspect subțire.

Ovala: Forma ovala are laturile rotunjite pe ambele parți și este potrivita in special pentru zona inferioara a unghiei, in jurul cuticulei. Fiind o pila de unghii mai lata, aceasta poate patrunde in zonele mai putin accesibile ale unghiilor.

Banana: Acest tip de pila este recomandat in zona cuticulei gratie formei sale rotunjite, pentru a evita liniile dure și suprasolicitarea incheieturii mainii in timpul realizarii oricarei manichiuri sau pedichiuri.

Halfmoon: Forma Halfmoon este o combinație intre pilele banana si dreapta, astfel incat poti pili in ambele mișcari lungi pentru a indrepta marginile laterale și varful unghiei, in vreme ce partea curbata a pilei se potrivește perfect cuticulei, avand ca rezultat miscari fine și precise de-a lungul cuticulelor fara a le rani sau atinge. Pila halfmoon este preferata profesionistilor.

Alegerea formei pilelor pentru lucrul in saloanele de manichiura tine foarte mult de preferintele tehnicienilor de unghii precum si de formarea acestora ca profesionisti.

Cum se curata si igienizeaza pilele

Pentru pilele ce se folosesc in saloane, este vital sa le folosesti pentru o singura clienta dupa care sa le dezinfectezi evitand astfel transferul germenilor sau virusurilor intre clienți. De aceea este foarte important sa aveți mai multe seturi de pile de unghii pentru a asigura in permanenta mereu pile curate și dezinfectate fiecarui client al salonului. Exista de asemenea pile ce functioneaza cu rezerve de unica folosinta ce sunt foarte practice si calitative.

Pentru a-ti curata pilele de praful de unghii rezultat in urma pilirii, sunt cativa pasi foarte simpli de urmat. Astfel

  • Indepartezi praful de pe ambele parți ale pilelor prin periaj cu o perie rigida de unghii.

  • Clateste pilele si peria de praf cu apa calda si sapun lasand sa actioneze cateva minute

  • Limpezeste si lasa sa se usuce pe un prosop

  • Dezinfecteazai apoi cu solutiile speciale 

  • La final lasa pilele de unghii sa se usuce 

Iata cat de simplu este sa intretii curate si dezinfectate pilele de unghii. Inainte de a urma pasii de mai sus, asigura-te ca pe pilele tale pot fi curatate si sterilizate cu solutii de igienizare.

Pilele de unghii necesita inlocuire?

Daca menții o rutina buna de curatare si igienizare a pilelor de unghii, durata de viața a acestora va fi, desigur, prelungita. Dar, ca si orice alte instrumente, vor avea nevoie in cele din urma de inlocuire. Daca o pila a fost contaminata cu sange (se poate intampla), pila nu mai trebuie folosita sau igienizata, ci ea trebuie inlocuita.

Pe de alta parte, daca lucrezi cu o pila uzata, vei fi nevoita sa aplici mai multa presiune. Iar acest lucru iti va aduce trei dezavantaje majore: deteriorarea placii unghiale, timp suplimentar de lucru și stres asupra mainior și umerilor tai. In aceasta industrie, mulți dintre noi sufera de probleme cu spatele, gatul, mainile și brațele. Pilele sunt instrumente care te ajuta in munca ta zilnica si trebuie sa ti-o usureze, asadar ai grija sa ai mereu pilele potrivite pentru te asigura ca nu muncesti mai mult decat este necesar si nu risti sa deteriorezi unghiile clientelor tale.

Are importanta calitatea pilelor?

Daca esti profesionist, atunci stii cat de importanta este calitatea pilelor. Calitatea pilelor nu are ca beneficiu doar o durata de viata mai lunga a acestora, dar in special iti aduce o calitate superioara a muncii tale. Cand iti alegi pilele de unghii, trebuie sa te gandesti la cat de dificil sau ușor iti va fi sa obții rezultatele așteptate prin tehnicile de pilire, care sunt perfecte, și mai ales trebuie sa iei in considerare protecția unghiilor clientelor tale, dar și protecția mainii, brațului și umarului tau. Cumpararea unor pile de calitate scazuta, ieftine, poate fi una dintre cele mai scumpe achiziții pe termen lung.

Astfel, unul din sfaturile cele mai utile pe care vi-l dam este sa alegeti pile de calitate, potrivite, pentru a proteja atat sanatatea unghiilor clientelor tate, cat si pentru protejarea propriei sanatati. Clientii multumiti te vor recomanda intotdeauna si altora si in acest fel munca ta iti va fi rasplatita inzecit.

Articole recente

Viziteaza blogul nostru

Comentarii (0)

ARTICOLE RECOMANDATE
Product added to wishlist